Správa OSN: Obe strany sýrskeho konfliktu sa dopúšťajú vojnových zločinov

15.08.2012 Celý región

Ženeva 15. augusta (TASR) - Obe strany konfliktu v Sýrii sa dopúšťajú vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Sýrske bezpečnostné sily a provládne milície však páchajú takého činy vo väčšom rozsahu a intenzite než povstalecké sily. K týmto zisteniam dospela komisia expertov vymenovaná Radou OSN pre ľudské práva.

Nezávislí vyšetrovatelia pripísali jednotkám sýrskeho prezidenta Bašára Asada a provládnym milíciám šabbíha zodpovednosť za májový masaker vyše 100 civilistov v dedine Húla v provincii Homs, z ktorých takmer polovicu tvorili deti.

Na vojnových zločinoch a hrubých porušeniach medzinárodných noriem v oblasti ochrany ľudských práv a humanitárneho práva, vrátane vrážd, mučenia, sexuálneho násilia, nezákonného zadržiavania a popráv, rabovania a ničenia majetku obyvateľstva, sa podieľali aj špičky sýrskej vlády a armády, píše sa vo vyše 100-stranovej správe, zostavenej vyšetrovacou komisiou pod vedením brazílskeho diplomata a právneho experta Paula Pinheira.

Vojnové zločiny spáchané povstaleckými silami sa podľa správy "v závažnosti, frekvencii a rozsahu" nevyrovnali zločinom, za ktoré nesú zodpovednosť sýrske bezpečnostné sily a armáda.

Podľa americkej členky komisie Karen AbuZaydovej sa vládne sily zrejme dopúšťajú takýchto zločinov systematicky, v rámci rozsiahlych, komplexných a koordinovaných operácií.

Správa sa zaoberá obdobím medzi 15. februárom a 20. júlom 2012. Vyšetrovatelia ju zostavili na základe informácií získaných z vyše tisícky rozhovorov. Členovia komisie však zdôraznili, že ich prácu poznačila nemožnosť preskúmať situáciu priamo v teréne v Sýrii.
 

Vyberte región